Zdravstvene posebnosti

Spoštovani starši!

Želeli bi vas opozoriti, da se v OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica pojavljajo sledeče zdravstvene nevšečnosti:

1. OBVESTILO- pojav primera garij/srbečice

V šoli se je pojavil primer garij oziroma srbečice. Gre za kožno nalezljivo bolezen. Garje imajo dolgo inkubacijo (čas od okužbe do pojava prvih znakov obolenja) – do 6 tednov.

V tem obdobju so  okuženi, četudi brez znakov obolenja,  že  lahko vir okužbe za osebe, ki  so bili  ali  so z njimi v tesnih stikih.

Okužimo se predvsem s tesnim telesnim stikom (koža – koža), kot je držanje za roko dalj časa oziroma s spanjem v isti postelji. Priložnostni dotik kot je rokovanje ali objem običajno ne zadošča za okužbo. Pršice ne skačejo ali letajo, temveč se plazijo po topli koži. Okužba se hitreje širi tam kjer so pogosto tesni stiki. Pršice ali garij ne dobimo zaradi slabe higiene.

Znaki:

Prvi pomembni znak okužbe je običajno srbež, ki se iznenada pojavi in je izrazit predvsem ponoči, oziroma ko se pacient segreje. Pri nekaterih ljudeh se srbenje ne pojavi (zelo stari ljudje, dojenčki).
Kožne spremembe najdemo predvsem tam kjer je koža mehka in tanka (med prsti, notranja stran zapestja, komolec, kolena, okrog popka. ..).
Spremembe so v obliki rožnatih papul velikosti prosa, s krastico na vrhu. Običajno sta po dve in dve skupaj, kar predstavlja začetek in konec rovčka. Zaradi praskanja najdemo na koži opraskanine, drobne mehurčke, rdečino.

Ker je zgodnja zaznava, zdravljenje in izvajanje učinkovitih preventivnih ukrepov ključnega pomena za preprečevanje izbruhov garij v ustanovi, vas prosimo da ste pri svojem otroku pozorni na morebitne spremembe in v primeru pojava opisanih znakov poiščete medicinsko pomoč.

Več informacij lahko najdete tudi na spletni strani: http://www.nijz.si/sl/garje-scabies

Vodstvo OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica

2. NAGLAVNA UŠ

Vljudno vas prosimo, da pregledate lasišče svojega otroka in ostalih družinskih članov, posebno v zatilju in za ušesi. Zdravila za ukrepanje v primeru ušivosti kupite v lekarni. Glavnike, oblačila, posteljnino, brisače, pokrivala in avtomobilske sedeže posesajte, razkužite, parno zlikajte ali kemično očistite. V nasprotnem primeru uši lahko preživijo.

Zaželeno je, da ob morebitnem pojavu uši pri vsakem otroku o tem obvestite tudi razrednika otroka, ki bo še bolj pozoren na preventivno delovanje.

Več informacij lahko dobite na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja www.ivz.si – Naglavne uši.

3. OKUŽBA S PODANČNICO

V prvem razredu se je pojavila tudi okužba s podančnico (človeška glista).

Gliste so belkaste barve. Njihov gostitelj je samo človek. Odrasle gliste živijo v slepem ali drugod v debelem črevesu, lahko pa potujejo tudi v tanko črevo. Oplojena samica navadno potuje skozi zadnjik v toplo in vlažno okolje kožnih gub ob zadnjični odprtini. Potovanje gliste povzroča značilno srbenje, ki predstavlja tudi najpogostejši znak okužbe. Redko, vendar pri močnejši okužbi, se lahko pojavijo črevesne ali nevrološke težave.

Pot širjenja: jajčeca, ki jih izleže samica se z lepljivo snovjo prilepijo na kožo ob zadnjiku kar povzroča draženje kože. Zaradi draženja kože se človek praska, lepljiva jajčeca pa se ob tem lahko prilepijo na prste, pod nohte in se lahko na ta način kontaktno po fekalno oralno poti hitro širijo naprej. Drugi načini okužbe: nošenje oblek okužene osebe, spanje v skupni postelji z okuženo osebo, postiljanje postelje okužene osebe.

Prosimo vas, da spremljate počutje svojih otrok in nas obvestite o morebitnih posebnostih za lažje ukrepanje.

Več informacij o preventivnem delovanju si lahko preberete na sledečem naslovu: http://www.gorenjske-lekarne.si/si/svetovanje/farmacevtov-nasvet/gliste-pri-otrocih.

Dostopnost