SNEŽI, SNEŽI, BLIŽAJO SE PRAZNIKI …

S pesmima Novo leto (Franci Lakovič) in Zimi (Cvetka Sokolov), objavljenima v reviji Ciciban, in z risbicami, ki so jih za knjižnično razstavo pri likovni vzgoji ustvarili učenci 1. b, smo priklicali razposajene snežinke tudi v šolsko knjižnico.

Obiskovalci knjižnice so lahko sodelovali v decembrskem izzivu in ob tem preizkusili svoje bralno razumevanje.

Pri Slovenski sekciji IBBY Mednarodne zveze za mladinsko književnost so ob skorajšnjih praznikih v voščilo z ilustracijo Ivana Mitrevskega vključili otrokom ljube dobre može: https://www.ibby.si/.

Vsem učencem in sodelavcem želiva prijetne praznike in veliko sproščenega branja kakovostnih knjig tudi v prihajajočem letu. Naj bo dobrote in pravljičnosti čim več.

Srečno 2023!

Knjižničarki Miriam in Mateja


KAKO SO PRVOŠOLČKI Z BIBI IN GUSTIJEM PREZVIJAČILI HRIB

Prvošolčki so do decembra 2022 že zelo dobro spoznali šolske prostore, srečali ogromno drugih učencev in učiteljev, presenečenje pa jih je čakalo še v šolski knjižnici.

Seznanili so se s pravili obiskovanja knjižnice, z bontonom, načinom izposoje gradiva. Radovedno so raziskovali, katere podatke lahko razberejo z naslovnice knjige ter kako lahko predvidijo vsebino knjige. Slednje jim je pomagalo odkriti tudi opazovanje knjižnične razstave. Učencem podaljšanega bivanja 3. a se zahvaljujemo za sodelovanje pri krašenju knjižnice z risbicami hribov in gora, ki so bile prvošolčkom dodatna dobrodošlica.

Pravljična ura ob prebiranju knjige Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib avtorice Ide Mlakar Črnič in ilustratorke Kristine Krhin je minila kot hip. Povezali smo jo tudi z vsebinami spoznavanja okolja in športne vzgoje.

Mnogo vprašanj se nam je zvrstilo in iskali smo odgovore nanje … Kako se pripravimo na vzpon na bližnji hrib? Kaj vse potrebujemo, ko smo na takem pohodu? Kako se vedemo do drugih obiskovalcev hribov, gora? Kako ravnamo z živalmi oziroma naravo nasploh? Kako se imenujejo oznake, ki planince usmerjajo po najvarnejši in pravi poti do vrha vzpetine? Ali smo cilj dosegli, ko smo prispeli na vrh ali ko smo uspešno sestopili z vrha? Ali lahko naše cilje spremenimo glede na okoliščine?

V nadaljevanju pouka so učenci rešili tudi zabavno nalogo na učnem listu. Presenetilo in zelo razveselilo jih je, da so ob zaključku šolske ure knjigo, ki smo jo skupaj prebrali, prejeli v dar. Darilo Društva bralna značka Slovenije bodo tako lahko v družbi domačih še večkrat prebrali.

Čez teden dni so si učenci slikanice po lastnem izboru že samostojno izposodili.

Veliko navdušenega branja ter varnih in zabavnih pohodov po navzgoršnjicah, navzdolšnjicah in zvijačnicah ter osvojenih vrhov v dobri družbi vam želimo iz šolske knjižnice.

Mateja Kovačič


JESEN V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Letni čas, poln ugank … Opazujemo okolico, narava se spreminja … Hvaležno nabiramo poljščine za ozimnico …

Učenci podaljšanega bivanja 3. a so delček jesenske narave povabili tudi v šolsko knjižnico – prijazno so predstavili izdelke, ki so jih ustvarili z uporabo naravnih materialov. S »koncertom gozdnega zborčka in na ples povabljenimi veveričkami« so sodelovali v nagradni igri revije Unikat, ki je učence za njihov trud nagradila z zelo koristnim darilom – vsak učenec je prejel odsevnik za varno pot v prometu v temnih jutranjih ali večernih urah dneva. Učencem se zahvaljujemo in jih lepo vabimo k sodelovanju tudi v prihodnje.

Zgodbica Lešniki avtorice Anje Štefan (V: Štefan, A.: Gugalnica za vse. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2013.) je obogatila razstavo in nas spomnila na pomembnost besed:

»Besede imajo moč. Zdaj vem, da res. Zato pomisli, kadar govoriš.
Z besedami podiraš in gradiš. Dobiš, zapraviš, zbližaš, spremeniš –
ti rečem, da imajo moč.«

V knjižnici je bilo razstavljenih nekaj poučnih knjig o gozdnih živalih ter drevesih, učenci pa so lahko našli tudi rešitve jesenskih ugank.

Koliko pravih odgovorov na mnoga vprašanja najdete v knjižnici?

Mateja Kovačič


SKUPAJ BEREMO IN MIGAMO

Šolska knjižnica je svoja vrata v šolskem letu 2022/2023 za učence odprla sredi septembra z otvoritvijo nove sezone bralne značke. Takrat se je z nacionalnim posvetom Vizualno pripovedovanje. Od slikanice do stripa uradno pričel tudi Nacionalni mesec skupnega branja 22 (NMSB 22; https://nmsb.pismen.si/). Posvet je vizualno pismenost predstavil kot ključno pri razumevanju branja in razvijanju tudi medijske in digitalne pismenosti.

Stopnišče pred knjižnico je od letos obogateno z risbo učencev lanskega podaljšanega bivanja 3. c. Risba nas prijazno pozdravi in spomni, da lahko s skupnimi močmi ustvarimo nekaj dragocenega. Hvala učencem Tinetu, Niku in Patriku za zgled prijateljstva in sodelovanja. Želimo vam še veliko skupnih dosežkov.

Letošnja tema NMSB je posvečena kulturi branja in gibanja. 

Z učenci smo se pogovorili o raznovrstnosti in sporočilnosti plakatov NMSB 22 Beremo skupaj, ki so jih tokrat ustvarili študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), ter o plakatu revije PIL Migajmo. Razmislili smo o naših bralnih navadah, bralnih položajih in izpostavili pomen skrbi za zdravje oz. dobrobiti telesne vadbe in pravilne drže telesa tudi med branjem.

Poiskali smo skupne točke gibanja in branja in ugotavljali, da za izvajanje obojega potrebujemo in z izvajanjem obojega utrjujemo koncentracijo, vztrajnost, odločnost. Med gibanjem treniramo mišice, ki preprečujejo morebitne poškodbe, med branjem pa treniramo miselne procese, ki nam omogočajo učinkovitejše reševanje življenjskih ugank. Skupne točke gibanja in branja so povzete tudi v citatu oz. sloganu letošnjega NMSB »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo,« (Richard Steel, 1672–1729) oz. v znanem reku Zdrav duh v zdravem telesu. Povedali smo, da se na obeh področjih vrstijo določena tekmovanja, nastopi, obstajajo nagrade – kot najvišja tovrstna dosežka smo omenili Nobelovo nagrado za književnost in športne uspehe na olimpijskih igrah.

Strinjali smo se, da se do uspehov pride s trudom, motivacijo za napredek pa si lahko pomagamo vzdrževati s »pomodoro tehniko« (https://www.tosemjaz.net/razisci/sola-ucenje-in-prosti-cas/s-paradiziniki-nad-odlasanje-ali-pomodoro-tehnika/). Za branje in gibanje je seveda pomembno tudi spodbujati drug drugega.

Predstavili smo program Športajmo in berimo (https://nmsb.pismen.si/sportajmoinberimo-2022/) ter nekaj knjig šolske knjižnice, povezanih z omenjeno tematiko. V sklopu ur knjižničnih informacijskih znanj smo učencem podali tudi učne liste, s pomočjo katerih so pridobljene novosti lahko podrobneje raziskali.

Med šolsko uro smo naredili tudi nekaj počepov in raztegov, ki jih knjižničarke mimogrede opravimo ob razvrščanju knjig na najnižjo ali najvišjo knjižno polico😊. Potem pa nas je že vse vabilo med knjižne platnice in v svet domišljije.

Dobrodošli v novem šolskem bralnem letu.

Mateja Kovačič


KOLIKO KEPIC SLADOLEDA IN KATERI TUDI BRALNI OKUS IZBEREŠ PA TI?

Poletje 2022 smo v šolski knjižnici pričakali z razstavo, ki je zaokrožila vse letošnje mesečne razstave šolske knjižnice. V okviru informacij o aktualnih dogodkih smo vsak mesec predstavili izjemne ženske in njihovo delovanje. Omenili smo nekaj knjižnih del, ki (skozi zgodovino sicer pogosto prezrtim) nepozabnim ženskam dajejo mesto tudi v literaturi. V šolskem letu, ki se bliža koncu, izražamo spoštovanje in zahvalo za zgled in navdih tudi vsem ženskam, ki imajo posebno mesto v naših življenjih. Ob tem se sprašujemo in spoznavamo, kaj nam s svojimi dejanji sporočajo, k čemu nas s svojo aktivnostjo lahko nagovorijo, kaj dobrega, kar lahko z ustvarjalnostjo posredujemo bližnjim, v nas prebujajo …

Šolsko knjižnico so v junijskih dneh obiskali vrtčevski otroci, ki bodo v prihodnjem šolskem letu vstopili v 1. razred osnovne šole. Navdušeno smo se sprehodili po knjižnici, si ogledali knjižnični kotiček za 1. triado, prelistali nekaj knjig in že rešili prvo uganko. Sledil je prikaz učiteljičine izposoje slikanice, branju pa so bodoči učenci prisluhnili v učilnicah. Veselimo se novih bralcev.

Z valeto so osnovnošolske prostore zapustili devetošolci, ki jim tudi knjižničarki Miriam in Mateja želiva vse dobro na njihovih novih poteh.

Šolske počitnice so tik pred vrati, nekaj knjižnih predlogov za poletno branje lahko izberemo s seznama naslovov knjižnih del, predstavljenih na 29. Bologni po Bologni: https://online.fliphtml5.com/fvba/cuyi/.

Vljudno vabljeni tudi v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) na razstavo Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase: https://www.nuk.uni-lj.si/aktualno/razstave/2022/plecnikova-knjiznica, ki je poklon arhitektu Jožetu Plečniku ob 150. obletnici njegovega rojstva.

Učencem 3. c podaljšanega bivanja se lepo zahvaljujemo za marljivo ustvarjanje in sodelovanje tudi ob zaključku razstave o praznovanju 70. obletnice zbirke Sinji galeb, ki so jo v teh dneh obogatili z risbami plovil. Prispevali pa so tudi ogromno pisano bralno-sladoledno kupo.

Vsem skupaj – dragim učencem, staršem, sodelavcem – želimo sladko branje ter lepo in ravno prav navihano poletje.

Mateja Kovačič


ZBIRKA SINJI GALEB PRAZNUJE

Zbirka Sinji galeb (1952) je najstarejša knjižna zbirka za mladino pri nas, v kateri je izšlo kar 350 del. Prva knjiga Sinjega galeba je bila Mladost v džungli indijskega pisatelja Dhana Gopala Mukerdjija, druga pa ponatis Bratovščine Sinjega galeba Toneta Seliškarja, po kateri je zbirka dobila ime. Knjiga Bratovščina sinjega galeba je izšla v več kot 160.000 izvodih, prevedena je v srbski, hrvaški in italijanski jezik, po njej pa so ustvarjeni tudi celovečerni film, nadaljevanka in pripovedovalska predstava. V zbirki je prvič izšel del izvirnih slovenskih proznih besedil, ki so danes kanonski teksti mladinske književnosti, s prevodno literaturo pa je zbirka pokrila vse evropske dežele.

Zbirko je zasnoval, opredelil njene kriterije in jo dolga desetletja urejal pesnik Ivan Minatti, za njim se je zvrstilo nekaj drugih urednikov, sedanja urednica zbirke je ga. Alenka Veler (https://www.youtube.com/watch?v=QDRgfqCaKkk). V zbirki so objavljena dela, ki so namenjena predvsem prednajstnikom in najstnikom, v žanrsko raznolikih delih so glavni junaki večinoma najstniki. V založbi Mladinska knjiga bodo 70. obletnico obstoja zbirke obeležili z izdajo ponatisov knjig iz slovenske in svetovne mladinske književnosti, ter z izdajo ene izvirne in ene prevodne novosti (https://www.youtube.com/watch?v=-xlOqXzKWYE).

Zbirki Sinji galeb iskreno čestitamo za jubilej in želimo še veliko uspešnih objav.

Z majsko razstavo šolske knjižnice učencem in sodelavcem predstavljamo nekaj knjig zbirke, knjižno novost fantazijski roman Bleščivka pripovedovalke Špele Frlic (https://www.youtube.com/watch?v=91tigph8zEI) ter spodbujamo k razmisleku, katere knjige iz zbirke ste že prebrali, in lepo vabimo k branju na novo izbranih kakovostnih del. 

Mateja Kovačič


ZGODBE SO KRILA, KI TE VSAK DAN PONESEJO KVIŠKU …

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke,  vsako leto druga nacionalna sekcija IBBY (International Board on Books for Young People/Mednarodna zveza za mladinsko književnost) pripravi plakat in poslanico.

Letošnjo poslanico je pripravila kanadska sekcija IBBY, napisal jo je avtor številnih knjig za otroke Richard Van Camp, plakat pa je ustvarila avtorica, ilustratorka in slikarka Julie Flett. V slovenščino je poslanico prevedla komparativistka in literarna prevajalka Katja Zakrajšek, ki smo jo v šolski knjižnici že srečali ob prevodu knjižne novosti #3špehbombe (avtorice Clémentine Beauvais).

Ob dnevu knjig za otroke 2022 in ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci so v Mestni knjižnici Ljubljana, v Pionirski, že tradicionalno zasnovali bralnospodbujevalno akcijo, ki je tokrat poimenovana Prisedite k moji mizici: 100 zgodbic in pravljic za branje, čudenje in kramljanje (https://www.mklj.si/wp-content/uploads/2022/02/knjizica-koncna-1.pdf), predlagano je lepo število knjižnih naslovov in aktivnosti ob branju. Plakat bralnospodbujevalne akcije krasi ilustracija Petra Škerla iz jubilejne knjige Ele Peroci Med pravljice (MK, 2022).

IBBY je za mednarodni dan knjig za otroke proglasil 2. april – rojstni dan Hansa Christiana Andersena.

V šolski knjižnici smo z razstavo osvetlili nekaj trenutkov življenja Ele Peroci in nekaj njenih del. Prav tako smo pripravili razstavo del Hansa Christiana Andersena, papirnate labode in račke (origami) pa so skrbno oblikovali učenci 3. c v podaljšanem bivanju, za kar se jim lepo zahvaljujemo.

S pomočjo stripa MEGA kviza (https://www.megakviz.si/assets/Sknjigovsvet/STRIPI.pdf) smo spomnili na bližajoči se zaključek bralne značke in učence tudi tako povabili k branju.

Razstavo smo zaokrožili s povabilom na Kongresni trg v Ljubljano na knjižni sejem ob svetovnem dnevu knjige in noči knjige ter z vabilom k reševanju kviza Robinzon z Elo Peroci: https://otroci.mklj.si/robinzonijada-otroci?view=quiz&id=97.

Morda se za hip lahko vprašate, kaj vam pomenijo knjige … Skozi iskanje odgovora naj vas vodijo misli Ele Peroci, ki jih je zapisala v Poslanici otrokom sveta leta 1970 (Ela Peroci_Poslanica).

Muci Copatarici iskreno čestitamo za 65. rojstni dan in se veselimo novih zgodb, ki nas bodo, kot je malo Jelko dežnik kot balon, vsak dan ponesle kvišku …

 

Mateja Kovačič


RIŠEMO, PIŠEMO – ŽIVEL STRIP!

Sončni žarki, s tem nekoliko toplejši dnevi, in brstenje narave so nas marca 2022 poživili in pozorni smo postali tudi na glasno ptičje petje. S pomočjo revije Moj planet smo spoznavali vrste ptic in si prebrali o njihovih značilnostih. Praznovali smo gregorjevo, prihod pomladi in svetovni dan poezije. Zimsko belino, sivino je zamenjala pomladna barvitost …

S sedmošolci smo izpeljali projekt Rastem s knjigo. Ob obravnavi teme knjige Jaz sem Andrej avtorja Vinka Möderndorferja se je izkazalo, da učenci rabijo in želijo pogovore o odraščanju. Naučili so se veliko tudi o samostojnem iskanju gradiva s pomočjo sistema Cobiss in se seznanili z različnimi tipi knjižnic. Za sodelovanje pri izvedbi projekta se zahvaljujemo kolegom in gospe knjižničarki Simoni Stražišar iz Krajevne knjižnice dr. Marje Boršnik.

Mesec je bil poseben tudi zaradi projekta Živel strip! Živela animacija! 22, v okviru katerega sta italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger razpisala letni mednarodni nagradni natečaj za strip in animacijo.

Na vabilo šolske knjižnice k sodelovanju pri natečaju za strip sta se prijazno odzvali razredničarka 5. c Alma Leskovic Grošelj in učiteljica Andrejka Ferkov ter motivirali učence za ustvarjanje. Nastali so čudoviti stripi, ki so bili poslani na natečaj, učenci za sodelovanje prejmejo nagrade Stripburgerja, in sicer mini strip Rubena Gombača Afrika je v meni. V veliko zadovoljstvo nam je tudi to, da so nekateri stripi učencev razstavljeni v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani (https://www.stripburger.org/zakljucek-natecaja-zivel-strip-zivela-animacija-2022/).

Knjižnična razstava ob tem dogodku prinaša razmislek o definiciji stripa in slikanice (Radio Študent: https://radiostudent.si/kultura/teorema/strip-ali-slikanica) ter predstavitev avtorja, ilustratorja in animatorja Igorja Šinkovca in njegovega stripa Lovska sreča (priredba pravljice Speči zajec), ki je ponujal navdih za ustvarjanje. Spoznali smo tudi nekaj podob striparjev in stripark, ki so našli svoj izraz skozi besedo in sliko. Na ogled je množica naslovnic stripov, ki jih med drugimi ponuja šolska knjižnica, in skupek naslovov knjižnih novosti. Razstava se zaokroži z nekaj stripi učencev 5. c, ki so s svojim ustvarjanjem naslavljali raznovrstne teme, in z vabilom na ogled stripov v Ljubljani.

V neizmerno veselje nam je, da smo bili odzivni, sodelovalni, ustvarjalni, radoživi in se tako znali osredotočiti na svoje ustvarjanje, se podpirati znotraj oddelka, povezati delovanje knjižnice in razreda, seči izven šole ter tako biti na mednarodnem natečaju med 449 sodelujočimi učenci iz Slovenije. Biti med tistimi, ki rišemo, pišemo in nasmejano kličemo Živel strip!

S pohvalo in z zahvalo omenjenima učiteljicama in učencem za sodelovanje se že veselimo novih skupnih projektov, k ustvarjanju lepo vabljeni seveda vsi razredi.

Mateja Kovačič


Z ROKO V ROKI …

Februarja 2022 smo tudi v šolski knjižnici opevali ljubezen.

Kako je, ko se zaljubiš? Ali on/-a ve, da mi je všeč? Ali me je opazil/-a? Kdaj se ponovno srečava? Vprašanja in pričakovanje odgovorov ter spoznavanje sebe in drugega v novih situacijah.

Misli in občutja zaljubljenosti sta nam ob valentinovem skozi svoj pesniški izraz pomagala razumeti Vinko Möderndorfer in Tone Pavček, prebrali pa smo tudi članek, objavljen v reviji PIL.

Nekaj koristnega o tej vedno zanimivi temi – zaljubljenosti in ljubezni si učenci lahko preberete na spletni strani programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, ki deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): https://www.tosemjaz.net/razisci/zaljubljenost-in-ljubezen/.

Odraslim v šoli je bilo namenjeno prebiranje pesmi iz knjige Vsaka ljubezen je pesem: Najlepše slovenske ljubezenske pesmi po izboru slovenskih pesnikov. Nekaterim lahko prisluhnete tudi na straneh RTV Slovenija: https://radioprvi.rtvslo.si/2021/01/vsaka-ljubezen-je-pesem/.

Ob 100. obletnici rojstva pisateljice Ele Peroci pa v mesecu njenega rojstnega dne vabimo tudi k reševanju nagradnega kviza Mestne knjižnice Ljubljana Robinzon z Elo Peroci: https://otroci.mklj.si/robinzonijada-otroci?view=quiz&id=97.

 

Pa čim več zasanjanih pogledov in sprehodov z roko v roki vam želimo iz knjižnice.

Mateja Kovačič


TEDEN PISANJA Z ROKO 2022

KAKO DO LEPEGA ZAPISA

Tudi letos smo se konec januarja na OŠ dr. Ivana Korošca pridružili vseslovenski akciji Teden pisanja z roko, ki jo organizira Društvo Radi pišemo z roko. Za vodilo tedna smo si izbrali geslo: Pišem lepo, da se lahko učim. Učence smo želeli opozoriti na pomen oblike zapisov, ki jih oblikujejo pri učnih urah.

Skupina učiteljev razredne in predmetne stopnje je oblikovala izhodišča, na kaj vse naj bodo učenci pozorni pri oblikovanju zapiskov. Na podlagi tega je nastal letak, ki smo ga predstavljali učitelji pri rednih urah pouka in ponovno ozaveščali pomen pisanja z roko in pomen urejenih zapisov. Učitelji so v tistem tednu pri urah namenili večjo pozornost zapisovanju učne snovi.

V naslednjem tednu pa smo izpeljali lepopisni izziv. Učence razredne stopnje smo povabili, naj lepopisno prepišejo vsaj eno kitico katerekoli pesmi Anje Štefan, ki je bila letošnja nagrajenka Prešernovega sklada. Lepopis so napisali z nalivnikom na črtast list. Učenci predmetne stopnje pa so oblikovali prepis z nalivnikom na brezčrtni list. Prepisali so pesem sodobnih pesnikov, ki pišejo tudi za mladostnike: Ferija Lainščka, Nika Grafenauerja, Vinka Möderndorferja. Tako smo s tednom pisanja z roko povezali še poezijo in slovenski kulturni praznik.

Izmed prispelih prepisov je komisija učiteljev na podlagi izdelanih kriterijev za lepopisni prepis izbrala nagrajence v kategorijah: 1. razred, 2. razred, 3. razred, 2. triada, 3. triada. Komisija je imela težko delo, ker so se učenci res potrudili. Imena nagrajencev so bila objavljena po šolskem radiu. Za svoj trud so prejeli priznanje in skromno darilo. V večnamenskem prostoru šole smo pripravili razstavo izbranih lepopisnih prepisov, ob kateri so se učenci čudili raznolikosti pisave od 1. do 9. razreda.

                                                                                                           Knjižničarka Miriam


PRVOŠOLČKI V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Otroški svet je sestavljen iz kopice ugank in tudi prvošolčki dnevno iščejo in najdejo odgovore na svoja vprašanja. Do decembra 2021 so se že dodobra orientirali po šolskih prostorih in spoznali ogromno novih ljudi ter sklenili morda trajna prijateljstva. V zimskih dneh so se spraševali tudi, kakšna bo njihova šolska ura v knjižnici.

Knjižničarki sva učencem predstavili knjižnico, jih seznanili s pravili obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), nato pa smo se pogovorili o tem, katere podatke lahko razberemo z naslovnice knjige pesnika in pisatelja Miroslava Košute Ponikalnice. Uganke z rimo in soljo, in si ogledali ilustracije v knjigi. Učenci so prisluhnili številnim avtorjevim ugankam in navdušeno hiteli z odgovori.

Ogledali smo si razstavo šolske knjižnice ter tako ob pesniku spoznali tudi ilustratorko in profesorico knjige Suzano Bricelj. Učiteljice so prejele učne liste za poustvarjanje, ki so jih razdelile učencem, ob koncu šolske ure pa so učenci v dar prejeli omenjeno knjigo šestdesetih ugank, ki jim jo podarja Društvo bralna značka Slovenije.

Dragi prvošolčki, dobrodošli v knjižnici in naj bo radovednih Zakaj? veliko, prav toliko pa tudi ustvarjalnih odgovorov.

Učencem podaljšanega bivanja 3. c se zahvaljujemo za sodelovanje pri krašenju knjižnice z modrimi sovicami, ki še poudarijo radovednost, ki naj jo razvija bralec.

Vsem učencem in učiteljem želimo čim več branja kakovostnih knjig tudi v letu 2022.

Srečno!

Knjižničarki Miram in Mateja


POT OD ŠOLSKE DO SPLOŠNE KNJIŽNICE

V tednu splošnih knjižnic, od 15. do 20. novembra 2021, smo v šolski knjižnici pripravili razstavo o splošnih knjižnicah in branju. Pri oblikovanju razstave so v podaljšanem bivanju sodelovali tudi učenci 3. c, za kar se jim lepo zahvaljujemo.

Vzgajanje bralca pomeni tudi pripravljanje učenca na obisk knjižnice, ko bo ta že prerasel osnovnošolsko izobraževanje. Pot, ki jo otrok do splošne knjižnice najverjetneje prehodi že s starši, v osnovni šoli vsako šolsko leto poudarimo z izvedbo programov v sodelovanju s splošno knjižnico.

V Borovnici nas koraki vodijo do krajevne Knjižnice dr. Marje Boršnik Borovnica, ki je enota Cankarjeve knjižnice Vrhnika. O literarni zgodovinarki dr. Marji Boršnik (1906-1982) si lahko nekaj preberemo v Slovenski biografiji https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1019000/, več pa v knjigi prof. dr. Marja Boršnik. Prva dama slovenske slavistike, ki sta jo napisali profesoričini hči ddr. Francka Premk in vnukinja dr. Eva Premk Bogataj. Po sokrajanki je poimenovana tudi ulica v Ljubljani.

Dr. Marja Boršnik je zapisala:
»Kdo je najbolj vplival name?
Lahko rečem – življenjsko vplival.
Brez dvoma je bila to družba in okolje,
v katerem sem se rodila in živela prvih šest let.«

Knjižničarki Miriam in Mateja verjameva, da na posameznika v vseh njegovih življenjskih obdobjih kot del okolja, v katerem se zadržuje in giba, pomembno vplivajo tudi splošne knjižnice, ki jih je v Sloveniji kar 58 in ponujajo 12 milijonov enot gradiva. Možni sta seveda tudi izposoja s pomočjo 13 bibliobusov in uporaba digitalnih knjižničnih storitev (preprosta uporaba e-knjig od doma itd.).

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic,

ob letošnjem tednu splošnih knjižnic pravi:

Rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic je zelo preprosta,
pa neizmerno pomembna. To je BRANJE.

Čas, v katerem živimo, je pokazal,
kako zelo pomembno je brati:
zato, da smo pismeni in se učimo,
da smo sočutni in spoštljivi,
da znamo razmišljati in izraziti svoje misli,
da krajšamo čas našim bližnjim in sebi,
da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali, in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali.
Branje je pomembno zaradi vsega naštetega,
predvsem pa zato,
da ostanemo ljudje«.

Slogan tega tedna se glasi Moja knjižnica praznuje. Praznujemo tudi mi, ker nam je omogočeno vse zgoraj našteto – tudi zato, ker znamo brati. In ker nas pot lahko vedno znova vodi do knjižnice …

Mateja Kovačič


UČENEC IN UČITELJ MED IGRO IN UČENJEM

Oktober je mesec, ko imata obeležen svoj poseben dan oz. teden učenec in učitelj.

V tednu otroka, od 4. do 10. oktobra 2021, smo se z učenci pogovorili, kaj jim pomeni igra, ter s pomočjo plakata (poslanice) Razigran uživaj dan!, ki sta ga pripravila Boštjan Gorenc – Pižama in Jaka Vukotič, ugotavljali, kaj lahko ponudi igra. Pomaga razvijati domišljijo, krepi telo, spleta prijateljstvo, nas povezuje … Ob vsem tem nam je bilo zelo zanimivo opazovati, kaj vse je značilno tudi za strip, kaj lahko avtorji in ilustratorji sporočijo in kakšne učinke pri branju dosežejo, ko uporabijo določene besede, oblike in barve … Tako male kot velike otroke in odrasle vedno znova prav posebej razveseli razgiban prosti čas, kar kaže na to, kako res je za posameznika ta prostost pomembna.

Nujnosti proste igre za otroke se zavedajo tudi učitelji, ki jim je ob svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobra 2021 (ki letos poteka ob geslu »Za okrevanje izobraževanja – ključni so učiteljice in učitelji!«), šolska knjižnica z razstavo namenila poklon in zahvalo za njihovo prizadevanje v izobraževanju in vzgoji mnogih generacij učencev. Zavedanje, da je njihovo delo neizmernega pomena, se je še poglobilo prav v zadnjem obdobju izrednih razmer ter hitrega prilagajanja in prehodov na izobraževanje na daljavo. Knjižničarki Miram in Mateja sva navdušeni nad obiski učiteljev v knjižnici, ko jim lahko posredujeva ustrezno literaturo, ki pripomore tudi k uspešni izvedbi šolskih ur.

Doseganje učnih ciljev je seveda pomembno, za prav tako dragocen pa se je še posebej v tem času izkazal tudi osebni stik ob poučevanju v živo. Ker učenec in učitelj tako vseeno nekoliko drugače doživljata drug drugega, še bolj natančno in intenzivno, in skozi to drugače rasteta. Ker tehnologija preprosto ne nadomesti celotne vloge učitelja, kdaj pa kdaj morebiti edine osebe, ki se je učenec veseli.

Na knjižnični razstavi je bilo predstavljeno tudi delo Učiteljica avtorice Susanne Mattiangeli in ilustratorke Chiare Carrer. Avtorica med drugim pravi:

»Vse učiteljice in vsi učitelji na svetu bi se morali deliti z vsemi otroki sveta.«

Iz šolske knjižnice učencem in učiteljem želimo prijeten skupen čas, veliko kakovostne igre in uspešnega učenja oz. poučevanja ter lepo vabimo tudi k prihodnjim obiskom.

Mateja KovačičBERIMO SKUPAJ

Šolska knjižnica se je v šolskem letu 2021/22 tradicionalno odprla na dan zlatih knjig, 17. septembra. S tem dnem se začne nova bralna sezona (obeležujemo že 61. obletnico Bralne značke), hkrati pa se veselimo tudi mednarodnega dne pismenosti (8. september) in Nacionalnega meseca skupnega branja, ki letos poteka v znamenju medgeneracijskega branja (NMSB ’21, https://nmsb.pismen.si/).

Pozorni smo bili na ilustracijo plakata NMSB ’21 za akcijo Beremo skupaj in spoznali ustvarjalko Tanjo Komadina – ilustratorko, striparko, likovno urednico in avtorico podobe NMSB ’21. Ilustratorki smo prisluhnili po video posnetku in se tako seznanili z njenim odnosom do ilustracije ter spoznali pojem barvna skala. Ogledali smo si razstavljene naslovnice knjižnih izdaj, ki jih je Tanja Komadina ilustrirala, ter spregovorili tudi o stripih, katerih avtorica je, in nekaj izvodov njenih del prelistali. Navdušeni smo tudi nad avtoričinim sodelovanjem z Boštjanom Gorencem – Pižamo ter objavljanjem njenih ilustracij v otroških revijah Ciciban, Cicido in Galeb. Omenili smo nagrade, ki jih je prejela za svoje kakovostno delo, ter spoznali oznaki zlata hruška (https://www.mklj.si/pionirska/zlate-hruske/) in bele vrane (https://www.ibby.si/images/stories/ibby/Bele_vrane/Slovenske_Bele_vrane_19842019.pdf), ki nas vodita do najboljših mladinskih knjig.

Obnovili smo pravila vzornega ravnanja s knjigo in pravila obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), učenci so prejeli knjižnične izkaznice in si že izposodili izbrane knjige.

Knjižničarki Miriam in Mateja vas v novem šolskem letu z veseljem vabiva k navdušenemu branju vam ljubih knjig in k radovednemu opazovanju ilustracij.

Tudi letos z upoštevanjem razdalje berimo skupaj!

Mateja Kovačič

 


 

 

 

 


Arhiv – dogodki v knjižnici