PRVOŠOLČKI V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Otroški svet je sestavljen iz kopice ugank in tudi prvošolčki dnevno iščejo in najdejo odgovore na svoja vprašanja. Do decembra 2021 so se že dodobra orientirali po šolskih prostorih in spoznali ogromno novih ljudi ter sklenili morda trajna prijateljstva. V zimskih dneh so se spraševali tudi, kakšna bo njihova šolska ura v knjižnici.

Knjižničarki sva učencem predstavili knjižnico, jih seznanili s pravili obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), nato pa smo se pogovorili o tem, katere podatke lahko razberemo z naslovnice knjige pesnika in pisatelja Miroslava Košute Ponikalnice. Uganke z rimo in soljo, in si ogledali ilustracije v knjigi. Učenci so prisluhnili številnim avtorjevim ugankam in navdušeno hiteli z odgovori.

Ogledali smo si razstavo šolske knjižnice ter tako ob pesniku spoznali tudi ilustratorko in profesorico knjige Suzano Bricelj. Učiteljice so prejele učne liste za poustvarjanje, ki so jih razdelile učencem, ob koncu šolske ure pa so učenci v dar prejeli omenjeno knjigo šestdesetih ugank, ki jim jo podarja Društvo bralna značka Slovenije.

Dragi prvošolčki, dobrodošli v knjižnici in naj bo radovednih Zakaj? veliko, prav toliko pa tudi ustvarjalnih odgovorov.

Učencem podaljšanega bivanja 3. c se zahvaljujemo za sodelovanje pri krašenju knjižnice z modrimi sovicami, ki še poudarijo radovednost, ki naj jo razvija bralec.

Vsem učencem in učiteljem želimo čim več branja kakovostnih knjig tudi v letu 2022.

Srečno!

Knjižničarki Miram in Mateja


POT OD ŠOLSKE DO SPLOŠNE KNJIŽNICE

V tednu splošnih knjižnic, od 15. do 20. novembra 2021, smo v šolski knjižnici pripravili razstavo o splošnih knjižnicah in branju. Pri oblikovanju razstave so v podaljšanem bivanju sodelovali tudi učenci 3. c, za kar se jim lepo zahvaljujemo.

Vzgajanje bralca pomeni tudi pripravljanje učenca na obisk knjižnice, ko bo ta že prerasel osnovnošolsko izobraževanje. Pot, ki jo otrok do splošne knjižnice najverjetneje prehodi že s starši, v osnovni šoli vsako šolsko leto poudarimo z izvedbo programov v sodelovanju s splošno knjižnico.

V Borovnici nas koraki vodijo do krajevne Knjižnice dr. Marje Boršnik Borovnica, ki je enota Cankarjeve knjižnice Vrhnika. O literarni zgodovinarki dr. Marji Boršnik (1906-1982) si lahko nekaj preberemo v Slovenski biografiji https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1019000/, več pa v knjigi prof. dr. Marja Boršnik. Prva dama slovenske slavistike, ki sta jo napisali profesoričini hči ddr. Francka Premk in vnukinja dr. Eva Premk Bogataj. Po sokrajanki je poimenovana tudi ulica v Ljubljani.

Dr. Marja Boršnik je zapisala:
»Kdo je najbolj vplival name?
Lahko rečem – življenjsko vplival.
Brez dvoma je bila to družba in okolje,
v katerem sem se rodila in živela prvih šest let.«

Knjižničarki Miriam in Mateja verjameva, da na posameznika v vseh njegovih življenjskih obdobjih kot del okolja, v katerem se zadržuje in giba, pomembno vplivajo tudi splošne knjižnice, ki jih je v Sloveniji kar 58 in ponujajo 12 milijonov enot gradiva. Možni sta seveda tudi izposoja s pomočjo 13 bibliobusov in uporaba digitalnih knjižničnih storitev (preprosta uporaba e-knjig od doma itd.).

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic,

ob letošnjem tednu splošnih knjižnic pravi:

Rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic je zelo preprosta,
pa neizmerno pomembna. To je BRANJE.

Čas, v katerem živimo, je pokazal,
kako zelo pomembno je brati:
zato, da smo pismeni in se učimo,
da smo sočutni in spoštljivi,
da znamo razmišljati in izraziti svoje misli,
da krajšamo čas našim bližnjim in sebi,
da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali, in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali.
Branje je pomembno zaradi vsega naštetega,
predvsem pa zato,
da ostanemo ljudje«.

Slogan tega tedna se glasi Moja knjižnica praznuje. Praznujemo tudi mi, ker nam je omogočeno vse zgoraj našteto – tudi zato, ker znamo brati. In ker nas pot lahko vedno znova vodi do knjižnice …

Mateja Kovačič


UČENEC IN UČITELJ MED IGRO IN UČENJEM

Oktober je mesec, ko imata obeležen svoj poseben dan oz. teden učenec in učitelj.

V tednu otroka, od 4. do 10. oktobra 2021, smo se z učenci pogovorili, kaj jim pomeni igra, ter s pomočjo plakata (poslanice) Razigran uživaj dan!, ki sta ga pripravila Boštjan Gorenc – Pižama in Jaka Vukotič, ugotavljali, kaj lahko ponudi igra. Pomaga razvijati domišljijo, krepi telo, spleta prijateljstvo, nas povezuje … Ob vsem tem nam je bilo zelo zanimivo opazovati, kaj vse je značilno tudi za strip, kaj lahko avtorji in ilustratorji sporočijo in kakšne učinke pri branju dosežejo, ko uporabijo določene besede, oblike in barve … Tako male kot velike otroke in odrasle vedno znova prav posebej razveseli razgiban prosti čas, kar kaže na to, kako res je za posameznika ta prostost pomembna.

Nujnosti proste igre za otroke se zavedajo tudi učitelji, ki jim je ob svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobra 2021 (ki letos poteka ob geslu »Za okrevanje izobraževanja – ključni so učiteljice in učitelji!«), šolska knjižnica z razstavo namenila poklon in zahvalo za njihovo prizadevanje v izobraževanju in vzgoji mnogih generacij učencev. Zavedanje, da je njihovo delo neizmernega pomena, se je še poglobilo prav v zadnjem obdobju izrednih razmer ter hitrega prilagajanja in prehodov na izobraževanje na daljavo. Knjižničarki Miram in Mateja sva navdušeni nad obiski učiteljev v knjižnici, ko jim lahko posredujeva ustrezno literaturo, ki pripomore tudi k uspešni izvedbi šolskih ur.

Doseganje učnih ciljev je seveda pomembno, za prav tako dragocen pa se je še posebej v tem času izkazal tudi osebni stik ob poučevanju v živo. Ker učenec in učitelj tako vseeno nekoliko drugače doživljata drug drugega, še bolj natančno in intenzivno, in skozi to drugače rasteta. Ker tehnologija preprosto ne nadomesti celotne vloge učitelja, kdaj pa kdaj morebiti edine osebe, ki se je učenec veseli.

Na knjižnični razstavi je bilo predstavljeno tudi delo Učiteljica avtorice Susanne Mattiangeli in ilustratorke Chiare Carrer. Avtorica med drugim pravi:

»Vse učiteljice in vsi učitelji na svetu bi se morali deliti z vsemi otroki sveta.«

Iz šolske knjižnice učencem in učiteljem želimo prijeten skupen čas, veliko kakovostne igre in uspešnega učenja oz. poučevanja ter lepo vabimo tudi k prihodnjim obiskom.

Mateja KovačičBERIMO SKUPAJ

Šolska knjižnica se je v šolskem letu 2021/22 tradicionalno odprla na dan zlatih knjig, 17. septembra. S tem dnem se začne nova bralna sezona (obeležujemo že 61. obletnico Bralne značke), hkrati pa se veselimo tudi mednarodnega dne pismenosti (8. september) in Nacionalnega meseca skupnega branja, ki letos poteka v znamenju medgeneracijskega branja (NMSB ’21, https://nmsb.pismen.si/).

Pozorni smo bili na ilustracijo plakata NMSB ’21 za akcijo Beremo skupaj in spoznali ustvarjalko Tanjo Komadina – ilustratorko, striparko, likovno urednico in avtorico podobe NMSB ’21. Ilustratorki smo prisluhnili po video posnetku in se tako seznanili z njenim odnosom do ilustracije ter spoznali pojem barvna skala. Ogledali smo si razstavljene naslovnice knjižnih izdaj, ki jih je Tanja Komadina ilustrirala, ter spregovorili tudi o stripih, katerih avtorica je, in nekaj izvodov njenih del prelistali. Navdušeni smo tudi nad avtoričinim sodelovanjem z Boštjanom Gorencem – Pižamo ter objavljanjem njenih ilustracij v otroških revijah Ciciban, Cicido in Galeb. Omenili smo nagrade, ki jih je prejela za svoje kakovostno delo, ter spoznali oznaki zlata hruška (https://www.mklj.si/pionirska/zlate-hruske/) in bele vrane (https://www.ibby.si/images/stories/ibby/Bele_vrane/Slovenske_Bele_vrane_19842019.pdf), ki nas vodita do najboljših mladinskih knjig.

Obnovili smo pravila vzornega ravnanja s knjigo in pravila obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), učenci so prejeli knjižnične izkaznice in si že izposodili izbrane knjige.

Knjižničarki Miriam in Mateja vas v novem šolskem letu z veseljem vabiva k navdušenemu branju vam ljubih knjig in k radovednemu opazovanju ilustracij.

Tudi letos z upoštevanjem razdalje berimo skupaj!

Mateja Kovačič

 


 

 

 

 


Arhiv – dogodki v knjižnici