BERIMO SKUPAJ

Šolska knjižnica se je v šolskem letu 2021/22 tradicionalno odprla na dan zlatih knjig, 17. septembra. S tem dnem se začne nova bralna sezona (obeležujemo že 61. obletnico Bralne značke), hkrati pa se veselimo tudi mednarodnega dne pismenosti (8. september) in Nacionalnega meseca skupnega branja, ki letos poteka v znamenju medgeneracijskega branja (NMSB ’21, https://nmsb.pismen.si/).

Pozorni smo bili na ilustracijo plakata NMSB ’21 za akcijo Beremo skupaj in spoznali ustvarjalko Tanjo Komadina – ilustratorko, striparko, likovno urednico in avtorico podobe NMSB ’21. Ilustratorki smo prisluhnili po video posnetku in se tako seznanili z njenim odnosom do ilustracije ter spoznali pojem barvna skala. Ogledali smo si razstavljene naslovnice knjižnih izdaj, ki jih je Tanja Komadina ilustrirala, ter spregovorili tudi o stripih, katerih avtorica je, in nekaj izvodov njenih del prelistali. Navdušeni smo tudi nad avtoričinim sodelovanjem z Boštjanom Gorencem – Pižamo ter objavljanjem njenih ilustracij v otroških revijah Ciciban, Cicido in Galeb. Omenili smo nagrade, ki jih je prejela za svoje kakovostno delo, ter spoznali oznaki zlata hruška (https://www.mklj.si/pionirska/zlate-hruske/) in bele vrane (https://www.ibby.si/images/stories/ibby/Bele_vrane/Slovenske_Bele_vrane_19842019.pdf), ki nas vodita do najboljših mladinskih knjig.

Obnovili smo pravila vzornega ravnanja s knjigo in pravila obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), učenci so prejeli knjižnične izkaznice in si že izposodili izbrane knjige.

Knjižničarki Miriam in Mateja vas v novem šolskem letu z veseljem vabiva k navdušenemu branju vam ljubih knjig in k radovednemu opazovanju ilustracij.

Tudi letos z upoštevanjem razdalje berimo skupaj!

Mateja Kovačič