MORSKI SVET V KNJIŽNICI

Šolsko leto 2020/2021 v šolski knjižnici zaključujemo z razstavo o morskem svetu.

Ogledali smo si knjige o morju, njegovih prebivalcih, ekologiji … Seznanili smo se s posameznimi deli jadrnice in slovenskim društvom za morske sesalce, ki letos praznuje že 20 let svojega delovanja. O društvu Morigenos veliko izvemo na spletni strani https://www.morigenos.org/.

Učenci 2. c razreda so v OPB svetilnikom igrivo dodali pisane barve, za kar se jim zahvaljujeva, in ob pesmih slovenske glasbene skupine Čedahuči (https://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cedahu%C4%8Di) smo spregovorili tudi o simboličnem pomenu svetilnika. Ko nam je kdaj težko, je namreč prav druga oseba lahko tista, ki nam v temi pokaže luč in pravo pot oz. nam ponudi pomoč. Ti svetilniki so lahko naši sošolci, sodelavci, svetovalci, družina, prijatelji … In seveda knjige.

Tudi čez poletje naj vam svetijo knjige v zabavi, raziskovanju, kratkočasenju … Tako lahko postanete pravi poletni bralci – Poletavci. O tem si lahko več preberete na https://poletavci.si/. Vabljeni k branju.

Devetošolcem, ki so že prijadrali do zadnjega osnovnošolskega dne, čestitava za uspeh ter želiva varno in veselo plovbo in dober veter v jadra tudi na novih poteh. Srečno.

 

Prijazen pozdrav in veliko zabavnih poletnih pustolovščin!

Knjižničarki Miriam in Mateja


OHRANIMO ČEBELE

Rojstni dan slikarja in začetnika modernega čebelarstva Antona Janše, 20. april, je na pobudo Slovencev izbran za svetovni dan čebel.

Ob tem posebnem dnevu smo v šolski knjižnici pripravili razstavo, s katero želimo prispevati k ozaveščanju o pomembnosti čebel.

Predstavili smo knjižno gradivo o čebelah in glasilo Slovenski čebelar, se pogovorili o tem, da so te pridne delavke pomembe zaradi pridelovanja medu (ki sestavlja tudi slovenski tradicionalni zajtrk) in opraševanja rastlin ter si poskušali predstavljati svet brez sadja in zelenjave, če čebel ne bi bilo. Na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije smo našli krasne verze g. Franca Eržena, omenili pa smo tudi Čebelarsko društvo Borovnica, ki je bilo ustanovljeno že leta 1905.

Za izdelavo čebelnjaka za oglasno desko smo fotografije panjskih končnic našli v Galeriji panjskih končnic na spletni strani Biotehniške fakultete http://web.bf.uni-lj.si/jbozic/muzej/koncnice.html, kjer so navedene tudi kratke razlage posameznih risb. Drugošolce podaljšanega bivanja pohvalimo, saj sta Žana in Maks sodelovala tudi pri izdelavi čebelnjaka, prav vsi pa so papirnatim čebelicam dodali barve in poskrbeli, da je nekaj čebelic odletelo tudi po drugih šolskih prostorih.

S pomočjo raznovrstnega in bogatega gradiva, objavljenega na spletni strani Svetovnega dneva čebel https://www.worldbeeday.org/si/, smo poudarili tudi to, kaj lahko sami storimo za čebelam prijazno okolje – in čebele tako ohranimo.

Knjižničarki Miriam in Mateja


KAKŠEN SVET SANJAMO?

Praznovanje svetovnega dne Zemlje ter svetovnega dne knjige in noči knjige 2021 smo združili v naslovno vprašanje.

Kakšen svet sanjamo, sta narisali drugošolki Žana in Neža in s tem sooblikovali aprilsko razstavo šolske knjižnice, za kar se jima lepo zahvaljujemo.

Ob razstavljenih knjižnih delih o varovanju okolja so sedmošolci med sodelovanjem pri projektu Javne agencije za knjige RS Rastem s knjigo, ki za osnovnošolce letos poteka že petnajstič, spoznali tudi zgodbe pisatelja Mateta Dolenca. V dar so namreč prejeli avtorjevo delo Kako dolg je čas, ki ga je ilustrirala Ana Maraž. Zaradi epidemioloških razmer v državi učenci letos splošne knjižnice niso obiskali, pač pa je knjižničarka Knjižnice dr. Marje Boršnik obiskala učence v šoli. Učenci so se med projektom seznanili tudi z organizacijo splošne in šolske knjižnice ter spoznali različne tipe knjižnic in njihove značilnosti. Navajali so se na samostojno iskanje gradiva v spletnem katalogu Cobiss. Ge. Simoni Stražišar se lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

Vsak pogovor ali knjiga o okolju lahko pripomore k bolj odgovornemu ravnanju z naravo – da bi svet za vse bil tak, kot ga sanjamo.

 

Knjižničarki Miriam in Mateja


MATERINSKI DAN – ZAHVALA NAŠIM MAMAM

V šolski knjižnici smo se odločili, da marca 2021 pripravimo razstavo, s katero bi našim mamam izrazili skromno zahvalo za vso njihovo pomoč in za zgled, ki nam ga dajejo z vsakim njihovim dejanjem.

V pomladnem vzdušju smo predstavili nekaj knjižnega gradiva, ki pripoveduje o pomembnosti mam, ter se poklonili velikim slovenskim ustvarjalkam – pesnici Neži Maurer in ilustratorki Jelki Reichman ter slikarki Ivani Kobilica.

Posebnost tokratne razstave je, da so jo z vso srčnostjo sooblikovali drugošolci, ki so prispevali zahvale za svoje mame. Učencem se za sodelovanje in veselje pri ustvarjanju lepo zahvaljujemo.

Marsikateri vedoželjen obisk knjižnice se zgodi po zaslugi naših mam. Ker so prav one tiste, v katerih naročju listamo prve slikanice, slišimo prve pravljice, z njimi prvič obiščemo knjižnico in izvemo toliko novih stvari … V nas znajo vzbuditi radovednost in navdušenje, ki nas spremljata vse življenje. Drage mame, iskrena hvala.

 

Knjižničarki Miriam in Mateja

 


NIKO GRAFENAUERBOŽIČNO-NOVOLETNO VOŠČILO


ŠOLSKA KNJIŽNICA NA DALJAVO

Pouk tudi v šolskem letu 2020/2021 začasno poteka na daljavo, zato knjižničarki Miriam in Mateja učencem, staršem in učiteljem tudi tokrat ponujava zbir dostopov do elektronskih knjig/gradiv.

Med objavami boste našli koristne napotke, kako vljudno komunicirati preko spleta, seznanili se boste z razlogi za branje knjig v digitalnih časih, lahko boste prisluhnili logopedskim pravljicam, izvedeli, kako si pripraviti načrt za učenje, si učinkovito izbrali dobre (e-)knjige, e-revije in časopise, prisluhnili radijskim literarnim večerom ter poučnim predavanjem Muzejskega društva Bled, na voljo je tudi nekaj telefonskih številk za razbremenilne pogovore v času morebitnih stisk, nekaj naslovov slikanic o virusih, ogledali pa si boste lahko tudi posnetke knjižnic po svetu in še mnogo drugega.

Prav posebno pozornost velja nameniti bralni akciji ob 10. obletnici podelitve priznanj zlata hruška, ki traja do 31. decembra 2020, in 15. ciklu Slovenskega knjižnično-muzejskega MEGA kviza, ki traja od 21. oktobra 2020 do 15. maja 2021. Lepo vabljeni k sodelovanju.

Vse zgoraj omenjene objave najdete na spletni strani šole pri zapisu KNJIŽNICA na daljavo oziroma na sledeči povezavi: https://padlet.com/matejakovacic5/ret5iv4i6hcdmtn3, kjer vas že veselo pričakuje vedoželjna sovica.

Želiva vam, da ohranite zdravje in veliko mero radovednosti in vztrajnosti za učenje in delo v spremenjenih okoliščinah.

Lepo vaju pozdravljava.

Knjižničarki Miriam in Mateja


PRVOŠOLČKOM V DAR SLIKANICA SMEJALNIK IN CVILILNA ZAVORA

Prvošolčki se v teh jesenskih dneh učijo ogromno novega, srečujejo druge odrasle osebe kot doslej in obiskujejo nove prostore – vrtec so zamenjali za šolo.

Veliko zanimanja jim je prineslo tudi odkritje zakladov šolske knjižnice. Pravljična ura je minila, kot bi trenil. Knjižničarki Miriam in Mateja sva učencem predstavili knjižnico, jih seznanili s pravili obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), nato pa smo se pogovorili o tem, katere naprave poznamo, katere bi lahko izumili sami, in ugotavljali, ali mi pomagamo svinčniku pisati domačo nalogo ali svinčnik pomaga nam.

Učenci so prisluhnili zgodbici pisatelja Slavka Pregla in ilustratorja Kostje Gatnika Smejalnik in cvililna zavora, ki jih je ob presenečanju z živostjo mesta in raznih predmetov mnogokrat nasmejala do ušes. Razmišljali smo, kdaj smo slabe volje in kdaj se mrščimo, kako to izgleda in kaj storimo, da se to obrne v dobro voljo. Izkazalo se je, da nam pogosto ponovno prikliče nasmeh kakšno darilce, predvsem pa topel objem nekoga, ki nas ima rad.

Ogledali smo si še razstavo šolske knjižnice o pravkar poslušani zgodbici, učiteljici sta prejeli učne liste za poustvarjanje, ki sta jih razdelili učencem, ob koncu šolske ure pa so učenci v dar prejeli omenjeno slikanico, ki jo ob avtorjevi 75-letnici učencem podarja Društvo bralna značka Slovenije. In smeh učencev se je kotalil po knjižnici in po stopnicah in po vsej šoli in po dvorišču in po ulici in v njihov dom …

Dragi prvošolčki, dobrodošli v knjižnici in naj bo prebranih knjig, toplih objemov in smeha čim več.

Mateja Kovačič

 

 

 

 

 

ALI NA MANČKOVI ILUSTRACIJI PREJ OPAZITE MUCKOVE BRČICE ALI KNJIŽNE STRANI?

Ob odprtju šolske knjižnice v šolskem letu 2020/21 smo se osredotočili na pomembna datuma 8. september in 17. september. Z mednarodnim dnem pismenosti smo obeležili začetek Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB ’20), z dnevom zlatih knjig pa 130. obletnico rojstva in 50. obletnico smrti pisatelja Franceta Bevka ter začetek nove bralne sezone (60. obletnica Bralne značke).

Seznanili smo se z vrstami pismenosti (bralno, matematično, računalniško, likovno, medijsko, zdravstveno), nato pa svojo pozornost usmerili na eno od ilustracij (Matjaž Schmidt, Marjan Manček) plakatov NMSB ’20 za akcijo Beremo skupaj. Spoznali smo ustvarjalca Marjana Mančka, ugotavljali, katero tehniko risanja uporablja in mu prisluhnili preko video posnetka. Ogledali smo si razstavljene knjige, ki jih je napisal in ilustriral Marjan Manček, ter knjige drugih avtorjev, ki so ravno tako vsebovale ilustracije omenjenega ustvarjalca. Navdušeni smo nad njegovo vztrajnostjo ter njegovim obsežnim (preko 200 knjig) in kakovostnim (Nagrada Hinka Smrekarja za življenjsko delo) delom.

Obnovili smo pravila lepega ravnanja s knjigo in dodali nova pravila obiskovanja knjižnice po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), učenci pa so prejeli knjižnične izkaznice.

Knjižničarki Miriam in Mateja vas tudi v tem šolskem letu lepo vabiva k raziskovanju med knjižne platnice in k pozornemu opazovanju ilustracij. Kaj torej prej opazite na Mančkovi ilustraciji plakata NMSB ’20 – muckove brčice ali morda knjižne strani?

Veliko veselja med branjem.

Mateja Kovačič


VESELO V POLETJE

Šolsko leto 2019/2020 se nekaterim zdi zelo kratko, drugim zelo dolgo – vsekakor pa je bilo precej drugačno od preteklih šolskih let. Učenci, učitelji in starši smo se morali naučiti sprejeti nov način poteka pouka, prav tako pa se je spremenilo tudi delovanje šolske knjižnice.

 

V času pouka na daljavo sva knjižničarki Miriam in Mateja dnevno izbirali in objavljali raznolike vsebine s spleta, ki sva vam jih ponudili z namenom informiranja, izobraževanja, podpore in razvedrila. Verjameva, da vam je bilo to všeč oz. da vam je koristilo. Do omenjenih vsebin boste še vedno lahko dostopali preko naslednje povezave: https://padlet.com/matejakovacic5/o8cs4841eyfn.

 

Ko smo se vrnili v šolske klopi, je svoje delovanje nadaljevala tudi knjižnica. Knjižno gradivo, ki ste ga vestno vračali, je šlo v karanteno in razkuževanje. Knjižničarki sva se potrudili, da vas bodo septembra pričakale knjige čiste in popravljene, skratka, pripravljene na novo bralko in novega bralca.

 

Ob zaključku šolskega leta vam knjižničarki želiva lepo poletje in seveda tudi to, da naletite na kakšno super knjigo, o kateri boste pripovedovali sošolkam in sošolcem, ko se ponovno srečate.

 

Devetošolcem, ki ste te dni osnovnošolsko izobraževanje že zaključili, čestitava za uspeh in želiva čim več pogumnih, veselih in uspešnih korakov na vseh vaših novih poteh.

 

Sproščene počitnice in vse dobro!

Knjižničarki Miriam in Mateja

 


KNJIGE SO NAM VEDNO BLIZU

Marca 2020, ko se vzgojno-izobraževalna dejavnost v šoli ne izvaja, je – kdo bi vedel – v šolski knjižnici povsem tiho in osamljeno ali pa prav posebno pravljično … Morda se vsi knjižni junaki z varne medsebojne razdalje pripravljajo na vrnitev učencev in učiteljev v šolo. Na letošnji prvi pomladni dan imajo knjižni junaki zagotovo veliko novih idej, kako v svoj pravljični svet povabiti mlade bralce.

Knjižničarkama Miriam in Mateji so prišepnili, kako lahko o njih ali drugih zanimivostih berete ali najdete podatke za učno uro tudi te dni, ko se ne moremo srečati kot običajno. Do leposlovnega in poučnega gradiva oz. do zanimivosti lahko elektronsko dostopate na naslednjih mestih:

 

 

O varni rabi interneta smo se v šoli pogovarjali še posebej v mesecu februarju in v preteklem prispevku sta navedeni mesti za več informacij o tej temi (Safe.si in TOM telefon).

Četudi ta hip ne moremo biti blizu drug drugemu, so knjige lahko vedno ob nas – in tudi prav one nas še vedno medsebojno povezujejo.

Želimo vam veliko zdravja, prijetnega branja in ustvarjalnih trenutkov.

Mateja Kovačič


KVIZ NAŠA MALA KNJIŽNICA ZA PETOŠOLCE

Naša šola že nekaj let sodeluje v projektu Naša mala knjižnica. To je projekt založbe Sodobnost, ki vsako leto v ta namen pripravi zanimiva nabora kakovostne literature za učence 1. in 2. razreda ter za učence od 3. do 5. razreda. Za učence, ki sodelujejo v projektu, pripravi tudi zelo privlačen Ustvarjalnik, v katerem so raznovrstne naloge, ki pomagajo razumeti in nadgraditi branje izbrane literature. Poleg tega na založbi organizirajo skozi leto več zanimivih dejavnosti, da bi učence čim bolj navduševali za branje knjig. Na naši šoli so v letošnjem šolskem letu v projekt vključeni petošolci in učenci 2. c razreda.

Ena izmed dejavnosti založbe v okviru projekta NMK je tudi kviz. Letos je bila za kviz izbrana tudi naša šola. Tako sta naše petošolce, ki sodelujejo v projektu, v petek, 28. 2. 2020,  obiskali predstavnici založbe, ki sta izvedli kviz o poznavanju prebranih knjig. Z navdušenjem so ju sprejeli in zadnji dan v tednu je bil prav poseben. Učenci se na obisk niso pripravili samo z razrednim branjem knjig, ampak so po učilnici razstavili tudi različne izdelke, ki so pričali o bralnem potovanju. Motiviranost je bila visoka, ušesa našpičena, da ne bi preslišali kakega pomembnega detajla vprašanja, sodelovanje znotraj skupin usklajeno … Opazovalke (razredničarki in knjižničarka) smo bile navdušene, koliko so si o prebranem učenci zapomnili. Za nagrado je najboljša skupina dobila knjigo, ki jo je podarila šolski knjižnici, da bo dosegla čim širši krog bralcev.

Zahvaljujemo se založbi Sodobnost, da nas je že drugo leto zapored obiskala s kvizom. Upamo, da bodo učenci tudi zaradi tega projekta postali navdušeni bralci.

knjižničarka Miriam


UGANKA O VARNI RABI INTERNETA IN MOBILNIH NAPRAV

V šolski knjižnici smo se v februarski nagradni uganki posvetili varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Šli smo skozi labirint, poimenovali predmete digitalnega sveta, našteli pasti in nevarnosti, reševali primere napačne rabe ter obnovili pravila varne rabe spleta in mobilnih naprav, pozabavali pa smo se z risanjem smeškov.

Knjižnica je svojo dejavnost tokrat razširila tudi na šolske hodnike – na oglasnih deskah smo lahko prebrali prispevke o uporabi pametnih telefonov in interneta ter o zasvojenosti. Učenci so spoznali delovanje spletne strani Safe.si – slovenske točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Prav tako so se seznanili z možnostjo klica na brezplačno telefonsko številko 116 111 TOM telefona za otroke in mladostnike, če bi se znašli v stiski, povezani z uporabo interneta ali mobilnih naprav. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni, telefonska številka deluje vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, od 12.00 do 20.00. Sicer pa se lahko vprašanje postavi tudi preko obrazca na spletni strani Tom telefona:
https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

Čestitamo vsem sodelujočim, še posebej dobitnikom nagrad.

Lepo vabljeni k reševanju tudi naslednje uganke.

Mateja Kovačič


JANUAR V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Prvošolčki – redni uporabniki knjižnice

Januar 2020 je bil za učence prvih razredov prav poseben mesec, saj so ob obisku šolske knjižnice prejeli izkaznico za izposojo in s tem možnost, da knjige iz šolske knjižnice listajo, berejo tudi doma. Učiteljice so jim prijazno pomagale najti prostor, kamor bodo izkaznice varno pospravljali, in učencem zaupale veselo novico, da bodo knjižnico skupaj obiskovali vsak teden. Učenci so izvedeli, v katerem delu knjižnice so za njihovo starost primerne knjige, ponovili pravila vedenja v knjižnici in ravnanja s knjigo ter se naučili, kako poteka izposoja. Pričakovanje in praznovanje kulturnega praznika, 8. februarja, je bilo tako še bolj polno doživeto, saj prav knjiga predstavlja velik del kulture. Knjižničarki Miriam in Mateja vsem učencem želiva veliko bralskih užitkov in domišljijskih potovanj.

Ptice pozimi

V šolski knjižnici smo se januarja spomnili na živali pozimi in priredili mini razstavo knjig o pticah, prisluhnili zvočnemu posnetku njihovega petja, pano pa nam je krasila zimska idila ustvarjalke Jelke Reichman.

Miselni orehi

Reševali smo tudi nagradno uganko Miselni orehi – poigrali smo se s križankami, z iskanjem razlik na sličici, s prepoznavanjem in poimenovanjem izrazov na obrazih, sestavljali smo besede in iskali imena v naslovih knjig. Čestitke vsem sodelujočim, še posebej dobitnikom nagrad, k reševanju uganke pa lepo vabljeni tudi po zimskih počitnicah.

Mateja Kovačič


TEDEN PISANJA Z ROKO 2020

Letos smo se na šoli že tretjič pridružili vseslovenski akciji, ki jo organizira društvo Radi pišemo z roko. Društvo se trudi ozaveščati pomen pisanja z roko, za katerega se v digitalni dobi zdi, da izumira. Vztrajno zbirajo dokaze, ki poudarjajo, da je za človekov osebnostni razvoj in zdravje pomembno, da razvija in ohranja veščino pisanja z roko.

Teden od 20. do 24. januarja 2020 smo obeležili pod geslom: V NAŠI DRUŽINI RADI PIŠEMO Z ROKO. Na temo pomladanskih praznikov – valentinovo, gregorjevo, pust – so pisali učenci in njihovi starši, sestre, bratje, stari starši … V večnamenskem prostoru so nato člani knjižničarskega krožka z mentorico pripravili razstavo, kjer lahko učenci in obiskovalci šole poleg zanimive vsebine sestavkov, opazujejo estetskost, razvoj in različnost pisave od 1. do 9. razreda. Razstava bo na ogled do zimskih počitnic.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem staršem, bratom, sestram … ki ste si vzeli čas za pisanje in na ta način pripomogli k pestrosti razstave.


RAZSTAVA LIKOVNIH IZDELKOV

V knjižnici so ob izposojevalnem pultu večje steklene površine, ki nam služijo za razstavo likovnih izdelkov učencev razredne stopnje. Medtem ko so učenci v vrsti za izposojo knjig, pozorno opazujejo izdelke vrstnikov. Knjižničarki slišiva izraze navdušenja med učenci: nekateri so navdušeni nad tehniko, motivi likovnih izdelkov, drugi nad vztrajnostjo likovnih ustvarjalcev, spet tretji med avtorji prepoznajo brata, sestro, soseda … Ponosni pa so seveda tudi avtorji, če njihov izdelek razstavimo. Ob tej priložnosti se zahvaljujeva učiteljicam, ki navdušujejo učence ob vstopanju v likovni svet.

VESELO DECEMBRSKO VZDUŠJE

Učenci knjižničarskega krožka so decembra pričarali pravljično vzdušje v šolski knjižnici. Po temeljitem raziskovanju knjižnega in revialnega gradiva so se odločili, da ustvarijo snežno pokrajino, po kateri bo lahko dobri mož prišel tudi do nas. Vztrajno so gubali smrečice in čarobni gozd je kmalu zrasel.

Učence je zadnji mesec v letu pričakala knjižna uganka, ob kateri so raziskovali, kako praznujejo božič širom po svetu. S pomočjo knjig o bontonu so se poučili, katera darila so primerna za obdarovanje in kako se obdarujemo. Odgovarjali so tudi na vprašanja, kako se vesti za praznično mizo.

Čestitamo vsem sodelujočim in nagrajencem, katerih imena smo objavili po šolskem radiu. Priložnostno razstavo, ki je nastala ob knjižni uganki, si boste lahko ogledali še v prvem tednu januarja.

Naj vam ob koncu zaželiva še radovedno, iskrivo in zanimivih knjig polno novo leto. Srečno 2020!

Knjižničarki Miriam in Mateja

 

 


OTROCI PRIJAZNOSTI IN STRPNOSTI

Novembra 2019 sva knjižničarki organizirali knjižno uganko, povezano z mednarodnima dnevoma prijaznosti in strpnosti ter s svetovnim dnevom otrok.

Učenci so se seznanili s knjižnim gradivom o ljudstvih sveta in njihovih posebnostih ter dosežkih. Prav tako so imeli na voljo knjižno gradivo o neprimernem vedenju in o bontonu za otroke.

Skozi knjižno uganko so odkrivali, zakaj je vsak izmed nas poseben in dragocen in kako se najbolje vesti, ter se odločali za spodaj navedena prijazna dejanja, ki jih bodo storili drugemu.

Veselje učencev do uresničevanja teh dejanj lahko popelje v upanje, da bodo otroci prijaznosti in strpnosti čez leta tudi odrasli prijaznosti in strpnosti, nagovorjeni tudi z mislijo Toneta Pavčka: »/…/ vsak je podoben tebi in meni in vsak je sonce in vsak je svit.«

Čestitke vsem sodelujočim. Imena srečnih izžrebancev nagradne knjižne uganke so bila objavljena v šolski knjižnici.

Mateja Kovačič

 

1., 2., in 3. razred

 • Pomagal jim bom pri delu.
 • Mami bom pomagala pospravljati celo hišo.
 • Mami bom pomagal kuhati.
 • Ne bom tepla bratca.

4., 5. in 6. razred

 • S sošolkami si bomo sposojale stvari, če jih ne bodo imele. Mami in atiju in sestricam bom pomagala, babici pa bom delala družbo.
 • Pomagala mu bom pri domačih nalogah, pri učenju.
 • Za mojo mami bom naredila knjigo spominov, za sestro zapestnico in okrasila sobo. Mojo babi bom pa šla obiskat v dom upokojencev ter pomagala.
 • Mami in očiju bom kupil darilo.
 • Mami bom pomagala pospravljati in kuhati. Naučila se bom na klavir zaigrati nekaj lepega zanjo.
 • Babici bom pomagala hoditi, ker šepa. S sestro bom prijazna.
 • Dragi Bor: upam, da se imaš v šoli lepo.
 • Prijateljici bom naredila pismo za rojstni dan.
 • Starše bom ubogala in poslušala.
 • Pomagala bom staršem, da med prazniki ne bodo imeli preveč dela.
 • Pomil bom posodo mamici.
 • Do mame bom prijazna.
 • Za bratca bom naredila snežaka iz plastenke in vate.

7., 8. in 9. razred

 • Poskusiti biti zvest in prijazen do te osebe in ji pomagati pri stvareh, pri katerih potrebuje pomoč.
 • Pomagala bom pri opravilih doma (zunaj, notri).
 • Kupim darilo, pohvalim, pomagam, opravim kakšno opravilo.
 • Pomagam staršem pri hišnih opravilih, ne žalim bratov in sestre …

ŠKRAT KUZMA JE OBISKAL PRVOŠOLČKE

V šolski knjižnici je zadišalo po mehkem zelenem mahu, zašelestelo je listje in izza drevesnih vejic so pokukali navihani škratki …

Z navdušenjem so opazovali, kako so v knjižnico prvič vstopili novi obiskovalci z rumenimi rutkami – prvošolčki. Super se jim je zdelo, da se učenci, učiteljici in knjižničarki pogovarjajo prav o njih. O vsem tem, da škratki živijo v pravljicah, pa da so majhni, stari več sto let, da imajo visoke koničaste čepice, srajco, hlače z naramnicami in čevlje iz bukove skorje, gosto brado, privihan nos in rdeča lička. Pa da nekateri nagrajujejo, drugi kaznujejo, pomagajo ali ovirajo, največ pa se je govorilo o škratkih, ki so nagajivi …

Škratki so slišali, da jih ljudje poimenujejo različno – rečejo jim tudi kapič, berkmandeljc, dimek, lesnik, gugljaj in gospodarček. Opazili so, da je učence pritegnilo tudi to, da so škratki poimenovani tudi po tem, kje ustvarjajo svoje škratovščine. Tako je pogovor tekel o šiviljskem, frizerskem, kuharskem, zidarskem, tiskarskem in gozdnem škratku. Posebej je bil omenjen tiskarski škrat, ki ustvarja prav tam, kjer nastajajo knjige tudi za šolsko knjižnico – v tiskarni vrstice v knjigi pomeša, črke pobriše, jih doda, jih prekopicne … in besede čudežno spremenijo pomen. Škratke je zelo zabavalo, ko so videli razstavo nekaterih knjig, ki pišejo o njih. Največ pozornosti pa je bil deležen gozdni škrat, ki ima to veliko čast, da je po njem nastala že druga knjiga.

In prav zgodbi te knjige Škrat Kuzma dobi nagrado pisateljice Svetlane Makarovič so prvošolčki pozorno prisluhnili. Najlepše presenečenje je sledilo, ko so učenci to knjigo prejeli v trajno last, da jo bodo lahko še velikokrat prebrali tudi doma. Učenci so po obisku knjižnice še narisali, kako so se ob obisku počutili, ter škratku skozi labirint pomagali do zaklada.

V knjižnici pa je ponovno zašelestelo listje, drevesne vejice so se premaknile in zaslišal se je zadovoljen smeh škratkov, ki so pravkar spoznali veliko čudovitih novih bralcev.

Mateja Kovačič


KNJIŽNA UGANKA

V mesecu oktobru 2019 smo v knjižnici ponovno pričeli s knjižno uganko. V šolski redovalnici so se začele nabirati ocene, zato smo uganko tokrat posvetili temi o učenju. Razstavili smo gradivo, v katerem si učenci lahko preberejo o različnih načinih in tehnikah učenja, o načinu organiziranja lastnega učenja, o pripravi prostora za učenje … Res veliko koristnih in preizkušenih nasvetov.

Zelo vneto so se iskanja odgovorov v gradivu lotili učenci 4., 5. in 6. razreda. Učenci 2. in 3. razreda so se počasi začeli seznanjati s to dejavnostjo knjižnice. Razstava bo na ogled v šolski knjižnici do sredine novembra.

Pri novembrski uganki se veselimo sodelovanja tudi učencev zaključnih razredov.

Imeni nagrajenk sta bili objavljeni v šolski knjižnici.

Knjižničarki

 


 

DAN ZLATIH KNJIG

 

Šolsko leto 2019/2020 smo za učence v knjižnici pričeli z razstavo ob dnevu zlatih knjig – 17. septembra. Na ta dan smo se spomnili slovenskega pisatelja Franceta Bevka in pričeli z novo sezono bralne značke.

Učenci so si na razstavi lahko ogledali nekaj pisateljevih knjig in se seznanili s področji, na katerih je avtor deloval, ter si prebrali, za katera dela je prejel odlikovanja in nagrade. Kako pomemben je pisatelj bil in ostaja še danes, je učencem povedalo tudi to, da so po njem poimenovani šola, knjižnica, trg, nagrada.

Učenci so ob prvem letošnjem obisku knjižnice pobrskali po spominu in obnovili pravila vedenja v knjižnici, pravila ravnanja s knjigo ter postavitev knjižničnega gradiva – še posebej tistega, ki bo v letošnjem šolskem letu namenjeno prav njim. Največje zadovoljstvo pa je sledilo, ko sva knjižničarki Miriam in Mateja učencem podelili izkaznice, saj imeti svojo izkaznico za izposojo knjig pomeni imeti možnost vstopa v svet novih znanj in velikih pustolovščin, kjer je domišljija lahko brezmejna.

Veliko bralskih užitkov v novem šolskem letu!

Mateja Kovačič